29 kwietnia 2024

Tofu z ryżem i pieczarkami – proste i pyszne wegańskie danie

Weganizm staje się w Polsce coraz popularniejszy. Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa oraz produktów odzwierzęcych ze względów etycznych – nie chcą one przyczyniać się do cierpienia zwierząt hodowlanych.

Wielu ludzi zastanawia się: co takie osoby jedzą? Czy da się jeść pyszne posiłki, będąc weganinem? Odpowiadamy: oczywiście! W tym krótkim artykułem przedstawimy Ci prosty i szybki przepis na tofu z ryżem i pieczarkami.

Przepis na tofu z ryżem i pieczarkami

Do przygotowania tego dania będziesz potrzebować następujących składników:

  • ryż biały lub ciemny (1/2 woreczka – 50 g);
  • tofu, koniecznie wędzone (1/2 kostki – 90 g);
  • pieczarki (7 sztuk – 150 g);
  • mrożona fasolka (1/2 opakowania – 225 g);
  • olej rzepakowy (1 łyżka – 10 g);
  • czosnek;
  • sól i pieprz;
  • gałka muszkatołowa.

Jeśli gotujesz dla większej liczby osób, możesz podwoić lub potroić składniki. By przygotować tofu z ryżem i pieczarkami, musisz wykonać następujące kroki:

  1. ugotuj ryż;
  2. pokrój pieczarki w plastry;
  3. pokrój tofu wędzone w kostkę;
  4. na oleju rzepakowym podduś pieczarki przez jakieś 2-3 minuty;
  5. dodaj fasolkę;
  6. przypraw;
  7. dodaj tofu.

Tofu z pieczarkami podawaj z ugotowanym wcześniej ryżem. I gotowe – znakomite, proste, ale zarazem efektowne danie wegańskie może cieszyć podniebienie Twoje i najbliższych.

Znajdź więcej przepisów na pyszne dania dla wegan w portalu: https://kulinarnesmaki.pl/.

Podsumowanie – tofu z ryżem i pieczarkami

Weganie wcale nie muszą jeść monotonnie. Istnieje wiele wymyślnych wegańskich dań, które zadowolą najbardziej wybrednego smakosza. Jeśli jednak jesteś weganinem, który ceni prostotę, a ponadto nie lubi za długo siedzieć w kuchni, polecamy ten prosty i szybki przepis na tofu z ryżem i pieczarkami.

Weganie muszą dbać o dostarczanie do swojego organizmu odpowiedniej ilości białka – tofu z pewnością jest tu sprzymierzeńcem.