Tofu z ryżem i pieczarkami – proste i pyszne wegańskie danie
Weganizm staje się w Polsce coraz popularniejszy. Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa oraz produktów odzwierzęcych ze względów etycznych – nie chcą one przyczyniać się do cierpienia zwierząt hodowlanych.
Wielu ludzi zastanawia się: co takie osoby jedzą? Czy da się jeść pyszne posiłki, będąc weganinem? Odpowiadamy: oczywiście! W tym krótkim artykułem przedstawimy Ci prosty i szybki przepis na tofu z ryżem i pieczarkami.
Przepis na tofu z ryżem i pieczarkami
Do przygotowania tego dania będziesz potrzebować następujących składników:
- ryż biały lub ciemny (1/2 woreczka – 50 g);
- tofu, koniecznie wędzone (1/2 kostki – 90 g);
- pieczarki (7 sztuk – 150 g);
- mrożona fasolka (1/2 opakowania – 225 g);
- olej rzepakowy (1 łyżka – 10 g);
- czosnek;
- sól i pieprz;
- gałka muszkatołowa.
Jeśli gotujesz dla większej liczby osób, możesz podwoić lub potroić składniki. By przygotować tofu z ryżem i pieczarkami, musisz wykonać następujące kroki:
- ugotuj ryż;
- pokrój pieczarki w plastry;
- pokrój tofu wędzone w kostkę;
- na oleju rzepakowym podduś pieczarki przez jakieś 2-3 minuty;
- dodaj fasolkę;
- przypraw;
- dodaj tofu.
Tofu z pieczarkami podawaj z ugotowanym wcześniej ryżem. I gotowe – znakomite, proste, ale zarazem efektowne danie wegańskie może cieszyć podniebienie Twoje i najbliższych.
Znajdź więcej przepisów na pyszne dania dla wegan w portalu: https://kulinarnesmaki.pl/.
Podsumowanie – tofu z ryżem i pieczarkami
Weganie wcale nie muszą jeść monotonnie. Istnieje wiele wymyślnych wegańskich dań, które zadowolą najbardziej wybrednego smakosza. Jeśli jednak jesteś weganinem, który ceni prostotę, a ponadto nie lubi za długo siedzieć w kuchni, polecamy ten prosty i szybki przepis na tofu z ryżem i pieczarkami.
Weganie muszą dbać o dostarczanie do swojego organizmu odpowiedniej ilości białka – tofu z pewnością jest tu sprzymierzeńcem.