6 października 2022

Jak przygotować owoce morza?

Jeśli chcesz wiedzieć, jakich błędów nie powinieneś popełniać podczas gotowania owoców morza, polecamy czytać dalej.

Wykorzystanie żywych produktów

Często sięgamy po produkt mrożony, ponieważ jest on znacznie tańszy i wygodniejszy, ale prawda jest taka, że jeśli chcemy, aby owoce morze miały jak najlepszy smak, lepiej kupić je w świeżej formie

Może to również zależeć od tego, jak chcesz je przygotować, ale jeśli zamierzasz gotować produkt, nie ma wątpliwości: znacznie lepiej jest kupić owoce morze w żywej formie.

Gotowanie jest bardzo ważne

Kolejną z najważniejszych czynności podczas obcowania z owocami morza jest ich gotowanie. Należy pamiętać o kilku aspektach, ale najważniejszym jest to, że wszystkie owoce morza muszą być pokryte wodą.  Należy również pamiętać, że czas gotowania różni się w zależności od wielkości skorupiaka, którego zamierzamy użyć.

Uwzględnienie sezonowości

Podobnie jak w przypadku niektórych owoców i warzyw, takich jak awokado czy grejpfrut, różne rodzaje owoców morza również mają swoją sezonowość, co będzie miało wpływ na jakość produktu. Dlatego ważne jest, aby trzymać się produktów sezonowych, jeśli chcesz uzyskać z nich jak najwięcej. Czy zastanawiałeś się, czy nad polskim morzem można zjeść dobre owoce morza? Sprawdź, z jakimi potrawami kojarzy się Bałtyk. 

Zachowaj ostrożność podczas czyszczenia

Skorupiaki nie są łatwe do czyszczenia. Nie wystarczy umieścić ich pod kranem, najlepiej umieścić jje w garnku lub innym pojemniku z wodą na co najmniej 2 godziny, aby usunąć wszystkie zanieczyszczenia.

Często mamy tendencję do gotowania produktu i pozostawiania go w do ostygnięcia do późniejszego spożycia. W przypadku owoców morza może to przynieść efekt odwrotny do zamierzonego i spowodować, że stracą one cały swój smak.

Używanie zbyt małej ilości soli lub przesadzanie z jej ilością

Najbardziej wskazane przy gotowaniu owoców morza jest gotowanie ich w wodzie morskiej, dlatego należy starać się przestrzegać tego stężenia. Jest to około 50/60 gramów soli na litr wody i należy pamiętać, aby zawsze używać soli gruboziarnistej.

Rozróżnij samce i samice

Czasami pomijamy fakt, że w skorupiakach są również samce i samice, coś co wpłynie na ostateczny smak produktu. Ważne jest, aby poznać oba te elementy przed wyborem ostatecznego produktu.

Po ugotowaniu należy odcedzić i ostudzić owoce morza

Po zakończeniu gotowania owoce morza należy umieścić w pojemniku z lodem, aby skrócić proce stygnięcia. Dzięki temu mięso będzie się również hartować i nie straci swojej jędrności. Trzeba je też odpowiednio odsączyć, aby nie zepsuć smaku.