Czym zastąpić zwykłe kanapki?
Kanapki to jedno z ulubionych dań Polaków, o ile w ogóle ten typ jedzenia można nazwać daniem, bo jednak nie wymaga ono jakiegoś szczególnego przygotowania. Każdy potrafi przecież wyciągnąć sobie kromkę chleba, posmarować ją masłem i ułożyć na niej ulubione dodatki – chociażby nawet zwykle ser żółty umieszczony na liściu sałaty i przykryty plasterkiem pomidora. Smaczne kanapki do pracy mogą jednak przyjąć formę nieco ciekawszej i bardziej apetycznej potrawy. Wystarczy obrobić je termicznie w odpowiedni sposób, aby nadać im całkowicie nową postać.
Propozycje na kanapki
Raz na jakiś czas kanapki możemy zastąpić czymś innym – np. warto zrobić omlet z serem. Jednak co zrobić, gdy chcemy kanapki w innej wersji? Jak wiadomo kanapek nie trzeba zresztą przygotowywać ze zwykłego chleba. Nawet sama zamiana pieczywa potrafi zrobić różnice, bo jednak to pszenne, które przez Polaków jest wybierane zdecydowanie najczęściej, ma dość nijaki albo – mówiąc delikatnie – neutralny smak, który zmienia się wyłącznie pod wpływem dodatków. Ciekawsze chleby same w sobie smakują natomiast tak dobrze, że wystarczy posmarować je odrobiną masła, aby już się nimi zachwycać. Do wyboru jest pieczywo razowe, żytnie i orkiszowe. Bardzo fajnie gdy występują w nim drobne ziarna, pestki lub małe kawałki orzechów albo nawet rodzynki, żurawina i inne słodkie dodatki, które paradoksalnie bardzo dobrze komponują się ze słonymi dodatkami i sprawdzają się w potrawach wytrawnych.
Omawiając ciekawe pomysły na kanapki, trzeba też wspomnieć o ich późniejszej obróbce termicznej. Aby kanapka nie bla za sucha i jednocześnie zbyt nudna, śmiało można posmarować ja z wierzchu rozbełtanym jajkiem (najlepiej z dodatkiem ulubionych przypraw albo przynajmniej ze szczyptą soli i pieprzu), a następnie posypać odrobiną startego sera lub prażonym sezamem i zapiekać w piekarniku przez dziesięć lub piętnaście minut. Smaczna kanapka do pracy tak naprawdę w ogóle nie musi powstać z chleba. Dobrym pomysłem będzie zastąpienie tego tradycyjnego pieczywa rogalem, chałką albo chociażby bułką. Nawet takie proste modyfikacje fantastycznie urozmaicają codzienny jadłospis.