6 października 2022

Jackfruit i jego właściwości – o tym mogłeś nie wiedzieć

Jackfruit to ciekawa roślina tropikalna, która w menu wielu Polaków zaczyna zajmować bardzo ważne miejsce. Dlaczego? Bo chlebowiec ma bardzo dużą wartość odżywczą, a zdrowa dieta z jego udziałem może każdemu z nas przynieść wiele korzyści.

Dżakfrut to jednocześnie ciekawy smak, a przepisy na dania z jego udziałem zajmują ważne miejsce w diecie wielu wegan i wegetarian. Czym ta roślinna alternatywa dla mięsa podbiła świat?

Co powinieneś wiedzieć o jackfruicie?

Jackfruit to aromatyczny i soczysty owoc, który może okazać się zdrowym dodatkiem w naszym menu. Zawiera on sporo węglowodanów i błonnika, nie brak tu również kwasu foliowego oraz witamin z grupy B. Chlebowiec jest też znany dzięki sporej ilości witamin A i C, dzięki którym zdrowa dieta z jego udziałem może mieć bardzo dobry wpływ na nasz układ odpornościowy. Owoc ten może nam dostarczyć również sporą ilość tak cennych minerałów, jak cynk, fosfor, magnez czy mangan. Jackfruit jest jednocześnie jednym z najlepszych źródeł potasu, wapnia i żelaza.

W sklepach możemy kupić jackfruit w zalewie (słodkiej lub słonej), znany jest też suszony chlebowiec. Jak przemienić chlebowiec w pożywne i smaczne danie? Najlepiej usmażyć go na oleju, skropić sokiem z cytryny i doprawić według uznania. Dżakfrut może też świetnie smakować jako danie z grilla lub piekarnika. Można z niego przygotować dodatek do burgerów lub wrapów, można go przemienić w roślinne kotlety (zastępujące zazwyczaj kotlety z kurczaka). Jackfruit to jeden z najlepszych produktów dla diety warzywno-owocowej.

Jackfruit pasuje też doskonale w połączeniu z ryżem i wyrazistymi sosami, np. z sosem bbq. Jeśli chcemy, by chlebowiec smakował jak kurczak, wystarczy, że doprawimy go sosem sojowym i płatkami drożdżowymi. Połączony z ciemnym sosem sojowym i wędzoną papryką, stanie się z kolei ciekawą alternatywą dla wieprzowiny.