Przepisy na interesujące danie wegańskie
Weganizm staje się coraz popularniejszy. Dieta wegańska wyklucza mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego.
Na rynku dostępnych jest mnóstwo zdrowych zamienników, które pozwalają przygotować pyszne i pełnowartościowe dania oraz desery wegańskie.
Smażony kalafior w sosie barbecue
Jest to danie banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Doskonale nada się także na domówkę oraz jako posiłek w czasie podróży. Kalafior należy podzielić na różyczki i gotować przez kilka minut. Następnie przygotowujemy panierkę na bazie mleka roślinnego, sosu sojowego, dowolnej mąki oraz mieszanki przypraw: soli, pieprzu, papryki wędzonej i kawałka startego imbiru. Różyczki kalafiora obtaczamy w przygotowanej masie i smażymy na łyżce oliwy.
Ostatnim etapem jest przygotowanie sosu. W rondelku umieszczamy pomidory z puszki, jedną śliwkę suszoną, pół łyżeczki słodkiej papryki, łyżkę miodu, cebulę, czosnek oraz szczyptę kurkumy. Całość podsmażamy na oliwie i dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Do sosu dodajemy gotowe różyczki kalafiora. Całość można podawać z ryżem bądź ulubioną kaszą.
Tutaj przepis z kulinarnesmaki.pl na wegańską zupę z soczewicy, która usatysfakcjonuje nawet nie-wegan.
Desery wegańskie
Świetną bazą do przygotowania pysznych deserów wegańskich jest tofu. W kilka minut można z niego przygotować przepyszną przekąskę, używając kilki składników. Kokosowe kulki nie wymagają pieczenia i będą idealną przekąską do szkoły lub pracy.
Do przygotowania kulek potrzebujemy kostki tofu, odrobiny olejku migdałowego, kilka suszonych daktyli oraz wiórka kokosowe. Wszystkie składniki oprócz wiórek miksujemy na gładką masę i formujemy kulki, które wystarczy obtoczyć we wiórkach. Gotowe kulki układamy na talerzu i chłodzimy w lodówce przez godzinę.